Voedselintolerantie test

Laten we het hebben over voedselintoleranties ๐ŸŒฟ Waarschijnlijk ben je wel bekend met voedselallergieรซn, maar voedselintoleranties zijn wat minder bekend. Zonde, want bij aanwezigheid van bepaalde intoleranties kun je vervelende klachten ervaren ๐Ÿ˜”

Denk aan:
โ˜ž Opgeblazen gevoel
โ˜ž Migraine/hoofdpijn
โ˜ž Vermoeidheid
โ˜ž PDS en buikpijn
โ˜ž Huiduitslag (jeuk/roodheid)
โ˜ž Diarree of juist constipatie
โ˜ž Moeite om je gewicht onder controle te krijgen

Je eet heel gezond, maar je weet niet waarom je toch last blijft hebben van deze klachten. Ik zie veel dames in mijn praktijk die er al jaren last van hebben, maar ondertussen een soort ‘copingsmechanisme’ hebben ontwikkeld om er mee om te gaan. Heel zonde! Want je kunt hier dus wat aan doen! ๐Ÿ™ƒ

Wat is een voedsel intolerantie?

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie heeft te maken met de werking van het immuunsysteem.
Een allergie geeft snelle reactie van het immuunsysteem (IgE), wat tot directe symptomen leidt.
Een voedsel intolerantie geeft een langzame reactie (IgG). Hierdoor kun je sommige symptomen pas een dag of zelfs 2 dagen later ervaren. Nu begrijp je ook waarom je je niet bewust bent van sommige intoleranties. Het is namelijk heel moeilijk na te gaan welke voeding de reactie heeft veroorzaakt ๐Ÿ˜‰

voedselintolerantie test intolerantie

Door middel van een bloedtest worden intoleranties zichtbaar gemaakt. Het begint met een milde reactie (IgG), maar bij langdurige of intensieve blootstelling aan een intolerantie kan het tot een wat meer heftige reactie leiden (IgG4).

Voorbeeld uitslag

Hier onder zie je een voorbeeld uitslag. Bij deze dame zie je dus dat oa de reactie op kippenei, pinda en melk vrij heftig is. Maar ook granen reageert ze op en ze moet oppassen met noten. In dit geval zijn er dus aardig wat intoleranties en speelt een disbalans in de darm waarschijnlijk een rol. Het is dus belangrijk om ook aan darmherstel te gaan werken.

Gaan voedselintoleranties over?

Ja, dat kan. Allergieรซn gaan meestal niet meer over, maar intoleranties kunnen wรฉl verdwijnen. Onder andere door de ‘trigger foods’ een tijdje te vermijden en te werken aan een goede darmgezondheid of darmherstel.

Een voedselintolerantie test kan jou meer informatie bieden

Herken je je in dit artikel en ben je benieuwd of intoleranties bij jou een rol kunnen spelen? In dat geval geldt: meten = weten ๐Ÿ™‚ Een bloedonderzoek is een hele mooie manier om meer inzicht te krijgen in je systeem en de oorzaken die onder bepaalde klachten liggen.

Door middel van een pre-screening worden de 31 meest voorkomende voedselintoleranties getest. Vaak geeft dit al een heel duidelijk beeld van de oorzaken van de klachten. Op basis daarvan kun je eventueel nog specifieker gaan testen. Dit kan ik je uitleggen als je besluit dat je een voedselintolerantie test wil gaan doen.

Ik heb een podcast opgenomen met een collega waarin we deze uitslag ook bespreken. Vind je dat interessant? Hier kun je de podcast aflevering luisteren.

Wat kan ik met de uitslag van deze test?

Als de resultaten binnen zijn bespreken we ze samen. Ik leg je uit wat voor informatie we uit de test kunnen halen en welke intoleranties er zijn. Ook bespreken we samen hoe we aan herstel kunnen werken. Soms is het voldoende om de ‘trigger foods’ tijdelijk te elimineren uit je dieet. Soms is er ook een stukje darmherstel nodig omdat de voedingsmiddelen waar jij niet zo goed op reageert je darmen hebben aangetast. Ik geef je hier advies in en begeleid je hierbij ๐Ÿ˜Š

Hoe gaat dit in z’n werk?

1. Online anamnese

Je krijgt via de mail een vragenlijst toegestuurd. Hier kun je alvast wat informatie delen over je klachten en de reden dat je een intolerantie test wil doen.

2. Intake


Tijdens de intake bespreken we samen de vragenlijst die je hebt ingevuld. Ook zal ik wat aanvullende vragen stellen om een goed beeld te krijgen van je klachten en mogelijke oorzaken. Ook kun jij aan mij toelichten waar jouw behoefte ligt.

3. Bloedafname


Bloedafname vindt intraveneus plaats dus gebeurt bij een prikpunt bij jou in de buurt. Je krijgt van mij een testsetje mee en een envelop om de buisjes met bloed op de post te doen naar het lab.

4. Bespreking resultaten

De resultaten van het lab worden naar mij gestuurd. Ik ga deze analyseren. Vervolgens plannen we een afspraak in om de resultaten samen te bespreken.

Wil jij een voedselintolerantie test doen en zo meer inzicht krijgen in de oorzaak van je klachten?

โœ… Krijg inzicht in de oorzaak van je klachten;

โœ… Inclusief een plan voor herstel;

โœ… Praktische tips en tricks die je kunt gebruiken;

โœ… Eindelijk die klachten aanpakken waar je al zo lang mee loopt!

โ‚ฌ210

Maak afspraak