Tussendoortjes

Glutenvrij vegan bananenbrood

Glutenvrij vegan bananenbrood. Het is een hele mond vol, maar geloof me: dit bananenbrood is heerlijk!! Voorheen maakte ik mijn bananenbrood altijd met eieren, maar ik heb een maandje geรซxperimenteerd met een veganistisch dieet. Tijdens die maand was ik op zoek naar een veganistische versie van mijn bananenbrood. Ik eet niet meer veganistisch, maar maak mijn bananenbrood nog steeds volledig plant-based omdat ik deze versie eigenlijk veel lekkerder vind. Hij is heerlijk smeuรฏg en vol van smaak.

Wat heb je nodig?

  • 90 gram havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 3 bananen (2 voor het beslag, 1 voor de garnering!)
  • Bevroren blauwe bessen/frambozen
  • 5 medjool dadels
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Een theelepel baking soda
  • Een eetlepel appel azijn

Stap 1: Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 180 graden. (Elke oven is anders, experimenteer hier dus zelf even mee. Ook met hoe lang je bananenbrood in de oven moet. De ene keer zit hij er bij mij namelijk ook langer in dan de andere keer ๐Ÿ™„).

Stap 2: Beslag maken

Bovenstaande ingrediรซntenlijst zie je de baking soda en de appelazijn apart staan. Dat heeft een reden. Alle ingrediรซnten daarboven mag je namelijk samen in een beslagkom doen (met uitzondering van het fruit). En let erop dat 1 banaan voor de garnering is. Dus gebruik voor het beslag 2 bananen!
Vervolgens maak je er een glad beslag van. Ik doe dit zelf altijd met een aardappelstamper of vork, maar je kunt het ook met een keukenmachine doen natuurlijk. Het moet een glad geheel worden. De dadels zijn niet goed te mengen. Dit is niet erg. Ze mogen als stukjes door je beslag heen zitten. Als je een glad geheel hebt voeg je het fruit toe. Er kan eventueel kaneel aan het beslag toegevoegd worden.
Tip: laat de dadels eerst even weken in een schaaltje warm water.
Tip 2: kokosolie is niet vloeibaar op kamertemperatuur. Doe twee eetlepels kokosolie in een klein schaaltje en leg dit schaaltje in een grotere schaal warm water. Op die manier smelt de kokosolie en kun je het makkelijk door het beslag heen mengen.

Stap 3: Luchtigheid

Voor de luchtigheid gebruik je de volgende twee ingrediรซnten (aangezien je geen eiwit gebruikt om het luchtig te krijgen):

  • Een theelepel baking soda
  • Een eetlepel appel azijn

Deze ingrediรซnten meng je samen in een apart glaasje. Dit gaat schuimen. Vervolgens meng je het door het beslag heen. Nu is het beslag klaar om in het bakblik gedaan te worden ๐Ÿ‘Š๐Ÿ™‚

Stap 4: Garneren

Garneer je bananenbrood met de overgebleven banaan en eventueel wat pompoenpitten of noten. Pompoenpitjes op de bovenkant van je bananenbrood geven een lekkere bite.

Stap 5: Bakken

Bak je bananenbrood in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar, maar hou het goed in de gaten. Zoals ik net al zei: elke oven is anders. Zodra de cake een mooie bruine kleur heeft en droog is als je er met een satรฉprikker in prikt is hij klaar! ๐Ÿ™‚

Bananenbrood bewaren

Als je het bananenbrood wilt bewaren kun je het brood het beste in de vriezer bewaren. Afhankelijk van hoe snel je het opeet kun je het ook in de koelkast bewaren. Dit doe je door ze in plakjes te snijden en in aluminiumfolie te rollen. Als je er dan eentje mee wilt nemen als tussendoortje pak je er gewoon een uit de vriezer, doe je in je tas en wanneer je hem gaat eten is hij ontdooit en bovendien nog heerlijk vers! ๐Ÿ˜Š๐Ÿ™Œ

Eetsmakelijk!

Heerlijk als tussendoortje! ยฉ Rondaij Health

Geen reacties

    Geef een reactie

    Maak afspraak